среда, 10 июня 2015 г.

Рефлексія за курс

Рефлексія за курс "Проектна діяльність"

Вивчивши даний курс, я зрозуміла важливу роль методу проектів в професійній діяльності вчителя інформатики. Головна перевага методу проектів - це можливість навчити учнів працювати в групі. А саме, спільно вирішувати проблеми, що виникають під час роботи; розподіляти обов'язки між членами групи; поважати думку іншого; вміти слухати опонента та ввічливо спілкуватися.
Мені сподобалось процювати над розробкою завдань для груп учнів, а також над вибором системи оцінювання проміжних та очікуваних результатів. 
Цікаві ідеї, що виникли у мене під час роботи над проектом, я обов'язково використаю в своїй подальшій педагогічній діяльності.
Я дізналась про декілька цікавих програм та ресурсів, які можна використати на уроках інформатики - інтерактивні презентації Smart, інтерактивні кросворди, он-лайн презентації, он-лайн- дошкт і т.п.
Вивчаючи курс, я згадала навички фасилітації. Навчилась правильно добирати завдання для учнів з різними способами сприйняття інформації.
Цікавим був досвід відчути себе в ролі учня. Це допомогло мені більш ретельно продумувати інструкції та завдання до проекту, правильно розраховувати час на їх виконання та добирати систему оцінювання.
Хочеться сказати велике "Дякую" викладачам за досвід, якого набула, за методичну та педагогічну підтримку, людяність та доброзичливість!

четверг, 4 июня 2015 г.

Модуль 6. Рефлексія


Цей модуль допоміг мені зрозуміти ідею самооцінювання роботи учнів в групі. Після перегляду портфоліо опонентів, для яких я виступала білим та сірим "кардиналом" я зрозуміла, що таку форму оцінювання я зможу використовувати при створенні проектів (особливо довгострокових дослідницьких). Думаю учням, старших класів ця робота буде цікавою. Дозволить розвити навички критичного мислення, творчого ставлення до будь-якої роботи.
Досвід такої роботи дозволить учням навчитися правильно сприймати критику в свою адресу, ввічливо та коректно висловлювати зауваження, не ображати опонентів.

понедельник, 4 мая 2015 г.

Модуль 5. Рефлексія

В процесі вивчення матеріалів модулю я зрозуміла методику створення учнівської роботи.
Продивившись приклади представлених робіт, я визначилась з майбутнім сценарієм своєї роботи. Склавши його на папері, я продумала також критерії попереднього та кінцевого оцінювання результатів учнівської роботи.
Створюючи приклад учнівської роботи я зрозуміла яким чином це допоможе мені пояснити учням свої очіквання вд результатів проекту та підвищить якість навчання. Виконавши завдання замість учнів, вже точно розумієшь всі труднощі, що можуть у них виникнути і можешь зазадалегідь розробити шляхи подолання цих труднощів, розробивши чіткий алгоритм виконання завдань.
Вивчивши модуль, я зрозуміла, як потрібно організувати оцінювання результатів проекту, та як ефективно оцінювати проміжні результати кожної групи.
Створивши учнівську роботу, я виклала її на гугл-диск, надала доступ до роботи та до таблиці оцінювання.

пятница, 10 апреля 2015 г.

Модуль 4. Рефлексія

     На четвертому занятті викладачі курсу акцентрували мою увагу на диференциації і фасилітації в проектах. Більш детально охарактеризували про способи сприйняття інфомрації людиною. Звичайно, про візуалів, аудіалів та кінестетиків вже чула. Вперше пізнала,що щє можуть бути "дискрети" та про когнітивні стилі навчання.  Сподобалась лекція Кіри Валентиновни, в якій вона розкрила нові для мене поняття. На практичному занятті я навчилась  з урахуванням різних стилів навчання та способів сприйняття учнями інформації складати різнорівневі завдання .
Дізналась про стилі мислення:що бувать імпульсивні учні, що думають і реагують одночасно, тому швидше закінчують роботу; рефлексивні учні працюють повільно, не встигють закінчити роботу, рідко піднімають руку.
Під час вивчення матерілів модулю згадала трохи психологію (право та лівокульність сприйняття нформації) та урахування первинного способу сприйняття інформації учнями(зоровий, слуховий, моторний).
Ці знання допоможуть мені не тільки в формулюванні завдань для учнів під час виконання проекту, але й взагалі для підвищення методики викладання курсу "Інформатики".

понедельник, 6 апреля 2015 г.

Модуль 3. Рефлексія

За об'єктивними обставинами я була відсутньою на заняттях по модулю 3.  Я самостійно переглянула зміст 3-го модулю "Про диференціацію оцінювання". Звернула  увагу на різні форми оцінювання, які можливо використати не тільки в проектній діяльності, а й в оцінюванні учнів при вивченні певної теми з інформатики.
Про форму оцінювання З-Х-Д вже раніше знайомилася на курсах підвищення кваліфікації вчителів з іфнорматики. Інколи  до З-Х-Д зверталася, щоб розвивати пізнавальну активність учнів і відійти від одноманітності.
Переглянувши приклади інших вчителів, сподобалася така форма, як організаційна діаграма, для представлення результатів досліджень.
Дізналась багато нового про формуюче оцінювання- про те, що воно націлене на визначення індивідуальних досягнень кожного учня і не припускає як порівняння результатів, продемонстрованих різними учнями, так і адміністративних висновків за результатами навчання.
Могла переконатися в успішності такого виду оцінювання під час виконання проектного дослідження в тих випадках, коли учні аналізують свій процес навчання в ході роботи над навчальним матеріалом.

Модуль 2. Рефлексія.

   

       Цей модуль допоміг мені проаналізувати переваги використання методу проектів у навчальному процесі, а саме:


  •  використання методу проектної діялоності для підвищення  якості навчання та мотивації учнів;
  • використання методу проектів для організації колективної та групової рботи учнів;
  • використання методу проектів для створення бінарних проектів ( міжпредметні зв'язки);
  • створення дослідницьких проектів.  
Модуль допоміг мені уточнити основні запитання проекту та обдумати оцінювання майбутнього проекту.

  Після вивчення модулю 2 я визначилась остаточно з темою проекту "Музика - мова душі". Навчилась правильно фомулювати тематичні питання проекту. Сформулювала ключове питання - "Чи чуєшь ти музику своєї душі?". 
        Виникли деякі труднощі з формулюванням завдань для діяльності учнів. Переглянувши приклади своїх одногрупників та прослухавши коментарі викладачів, владося вже до власного проекту продумати завдання для діяльності учнів.

Модуль1. Рефлексія

На першому занятті з курсу "Проектна діяльність в інформаційно-освітньому просторі" я ознайомилась з програмою курсу.
Дізналась, що метою курсу  «Проектна діяльність в інформаційно-освітньому середовищі» є сприяння розвитку професійної (психолого-педагогічної, інформаційною і комунікативною) компетентності слухачів у напрямі набуття досвіду вирішення професійних завдань вчителя з організації проектної діяльності учнів, активізації та підтримки такої діяльності через освоєння освітніх технологій і сучасних можливостей інформаційних і комунікаційних технологій
Розібралась з основним завданням курсу  -   створення умов для реалізації в практиці роботи освітніх установ особисто-орієнтованого навчання шляхом інтеграції інформаційно-комунікаційних технологій з освітньою технологією «метод проектів».
Також звернула увагу на формування  ключових компетентностей  успішного учня ХХІ століття.
 Передивалась свої погляди на проектну діяльності в школі, та особливо на  переваги та недоліки цієї форми організації роботи на уроках нформатики.
Найбільше мене зацікавило, що можна залучити до участі в проектній діяльності батьків.
Найбільшу складністьна цьому етапі викликало: вибір цікавої теми для дослідження та формулювання ключового питання.